PancakeSwap er en av de største AMM-baserte desentraliserte kryptobørsene (DEX) som eksisterer, og definitivt den største på Binance Smart Chain (BSC) målt etter daglig handelsvolum. Men hva betyr egentlig AMM og DEX? La oss ta det steg for steg.
DEX står for Decentralized Exchange, eller desentralisert børs. Motsatsen er CEX (Centralized Exchange), som er en sentralisert børs. Forskjellen er at en DEX ikke har noen sentral kontroll eller myndighet. Brukerne selv har stor innflytelse, for eksempel gjennom mulighet til å stemme på forslag og videreutvikling. Denne desentraliseringen er selve kjernen i kryptovaluta, selv om det finnes enkelte unntak.
AMM står for Automated Market Maker. Dette er en algoritmestyrt løsning som muliggjør automatisk kjøp, salg og veksling av kryptovalutaer uten behov for tradisjonelle ordrebøker. I stedet bruker en AMM såkalte likviditetspooler, som er samlinger av kryptovalutaer. Disse poolene fylles av investorer som låser inn sin egen kryptovaluta i bytte mot belønninger. Belønningen kommer i form av en andel av gebyrene som genereres hver gang noen handler gjennom plattformen.
Nå som vi har avklart hva både AMM og DEX betyr, kan vi gå videre og se nærmere på hvordan PancakeSwap faktisk fungerer i praksis!
Hvordan handle og bruke PancakeSwap
PancakeSwap finnes på Binance Smart Chain (BSC), som kan beskrives som en kopi av Ethereums DeFi. På BSC finnes det desentraliserte applikasjoner der brukere kan investere i ulike prosjekter. Mange forskjellige kryptovalutaer opererer på denne blokkjeden, ofte kalt tokens eller coins.
På PancakeSwap kan du «swappe» en krypto mot en annen, noe som bare tar noen sekunder. For dette betales kun en liten avgift. For å kunne gjøre transaksjoner på BSC trenger du Binance Coin (BNB). Du betaler for alle transaksjoner og smarte kontrakter i BNB – dette er drivstoffet for BSC.
For å bruke PancakeSwap trenger du en lommebok for krypto som kan kobles til BSC og dets desentraliserte applikasjoner. Eksempler på de vanligste lommebøkene for dette er MetaMask og Trust Wallet. Begge finnes som apper, og MetaMask kan også brukes på datamaskin som et nettlesertillegg.
Koble til lommeboken din
For å bruke PancakeSwap må du først gå til PancakeSwap nettside og koble til lommeboken din. Hvis du gjør dette via mobilen, bruker du den integrerte nettleseren i lommebok-appen. Gjør du det fra en datamaskin, kan du enkelt klikke på «Connect wallet» øverst i høyre hjørne.
Når du har koblet til lommeboken, kan du begynne å «swappe», altså bytte én kryptovaluta eller token mot en annen. Hver gang du skal «swappe» en ny token eller kryptovaluta, må du først trykke på «Approve». Dette innebærer en liten transaksjonskostnad i BNB. Når du trykker på «Approve», gir du plattformen tillatelse til å bruke den aktuelle kryptovalutaen fra lommeboken din og din spesifikke lommebokadresse.

Velg krypto eller token
Etter at transaksjonen er gjennomført og kontrakten har fått tillatelse til å bytte krypto, kan du «swappe» den mot en annen krypto på BSC. Du kan bla gjennom tilgjengelige kryptovalutaer på PancakeSwap ved å trykke på «Select a currency».
Hvis du ikke finner kryptovalutaen du leter etter, kan du legge til smartkontrakten for den aktuelle kryptovalutaen manuelt. Kontraktsadressene for ulike kryptovalutaer og tokens på BSC finner du på bscscan.com. En enklere måte å finne adressen på er via nettsiden til den aktuelle kryptovalutaen, eller ved å søke opp kryptovalutaen på CoinMarketCap eller CoinGecko, hvor du også finner kontraktsadresser.
Juster slippage
Når du har funnet kryptovalutaen du ønsker, kan du «swappe» den mot en annen krypto (som oftest BNB eller BUSD), men hvilken som helst krypto fungerer, så lenge det ikke er andre innebygde avgifter i smartkontrakten.
Hvis du skal «swappe» mot en krypto som har andre avgifter innebygd i kontrakten, må du justere «slippage» på PancakeSwap for at transaksjonen skal gå gjennom. Dette gjør du ved å trykke på tannhjulet og justere «Slippage Tolerance» til den nødvendige prosentsatsen.
Noen ganger kan det være nødvendig å sette slippage noen prosent høyere enn minimum for å sikre at transaksjonen går gjennom. Dette gjelder spesielt når det er høyt volum i kryptovalutaen du ønsker å «swappe».

Oppsummering
Dette er grunnleggende informasjon for å bruke PancakeSwap effektivt. En viktig ting å påpeke er at det finnes mange falske smartkontrakter der hensikten er å stjele kryptoen du ønsker å «swappe» mot. I slike tilfeller går transaksjonen gjennom, men du ender opp med en falsk krypto som ligner den du egentlig ville ha.
Hvis du prøver å «swappe» tilbake, vil du bare få en feilmelding fra PancakeSwap, og du vil ikke kunne bytte den falske kryptoen mot en annen. Du har dermed mistet kryptoen du «swappet», og det er ingen måte å få den tilbake på.
Derfor er det avgjørende at du bruker riktig smartkontrakt. Dobbeltsjekk kontraktsadressen flere ganger for å unngå å bli lurt.