Publisert:

Sist oppdatert:

5 dyreste NFT-er

NFT-er har tatt investeringsverdenen med storm, og interessen ser ikke ut til å avta. Nye prosjekter lanseres hele tiden, og selv om majoriteten faller i verdi, finnes det noen som skyter i været. Her kan du lese om de fem dyreste NFT-ene som ble solgt og se hvor høyt prisene kan nå under de rette omstendighetene. Prisene i listen nedenfor er oppgitt slik de var ved salget, så dagens priser kan avvike betydelig.

En samling som ikke er nevnt i listen, men som er verdt å trekke frem, er BAYC – Bored Ape Yacht Club. Mange kjendiser har åpnet lommeboken for å investere i disse.

Vil du vite hvilke NFT-er vi tror vil gjøre det best i fremtiden? Les vår artikkel «Beste NFT-er å kjøpe«.

1. ‘Stay Free’ av Snowden

De fleste husker nok Edward Snowden, en amerikaner som i 2013 ble varsler og avslørte hvordan den amerikanske regjeringen overvåker sine egne borgere – og resten av verden. Siden da har Snowden fått asyl i Russland, og det har vært mange debatter om han burde fengsles eller frikjennes for sine handlinger.

NFT-en ‘Stay Free’ er et bilde av Edward Snowdens ansikt, laget av sider fra rettsaken mot ham. Den ble solgt for 2 224 ETH i april 2021, som på det tidspunktet tilsvarte $5,4 millioner – eller litt over 50 millioner norske kroner. Hele salget gikk til Freedom of the Press Foundation, en stiftelse som jobber for å sikre at journalister kan utføre sitt arbeid uten frykt for fengselsstraff eller innblanding.

2. ‘A Coin for the Ferryman’ av XCOPY

I 2018 ble en NFT med navnet ‘A Coin for the Ferryman’ lansert av kunstneren XCOPY. En heldig kjøper skaffet seg denne NFT-en i 2018 for kun 0,5 ETH. Spol frem til november 2021, og denne NFT-en ble solgt videre for hele 1 330 ETH. På det tidspunktet tilsvarte dette $6 millioner – omtrent 55,6 millioner norske kroner.

Grunnen til det enorme prishoppet var at kunstneren XCOPY, som sto bak ‘A Coin for the Ferryman’, var relativt ukjent i 2018, men siden har blitt et stort navn innen NFT-kunst. Det var denne enkle detaljen som gjorde det mulig for én person å investere 0,5 ETH og få en gevinst på 1 329,5 ETH bare tre år senere.

3. ‘HUMAN ONE’ av Beeple

Kunstverket ‘HUMAN ONE’ skiller seg ut fra tradisjonelle NFT-er, da det er en blanding av digital og fysisk kunst. Det består av en fysisk skulptur som kombinerer video og kinetiske elementer for å skape en unik opplevelse. Verket ble solgt på auksjon i november 2021 for $28,9 millioner – tilsvarende rundt 268 millioner norske kroner.

I motsetning til tradisjonelle NFT-er, som ofte består av statiske bilder, vil ‘HUMAN ONE’ fortsette å utvikle seg over tid. Kunstneren bak verket, Beeple, har bedt om fjernstyrt tilgang til skulpturen for å oppdatere og endre kunstverket løpende. Dette gir en smakebit på hva NFT-er kan bli i fremtiden, der fysiske objekter kombineres med digitale elementer for å skape nye og spennende muligheter.

4. ‘Everydays – The First 5000 Days’ av Beeple

Denne NFT-en skapte store overskrifter da den ble lagt ut på auksjon for $100, men etter 180 bud ble solgt for hele $69,3 millioner – tilsvarende rundt 642 millioner norske kroner. Det som gjør denne NFT-en unik er at den ikke viser én enkelt ting, men består av 5000 forskjellige bilder.

Historien bak NFT-en begynte i 2007, da kunstneren Tom Judd inspirerte Beeple, skaperen av NFT-en, til å starte et daglig prosjekt. Prosjektet gikk ut på å lage et unikt kunstverk hver dag i 5000 dager. Beeple fortsatte å skape nye digitale kunstverk hver dag fra 2007 til januar 2021, da prosjektet ble fullført.

Resultatet er ‘Everydays – The First 5000 Days’, en mosaikk av de 5000 unike kunstverkene satt sammen digitalt. NFT-en har imidlertid fått en del kritikk, da enkelte av kunstverkene inneholder politiske budskap, og det har blitt fremsatt påstander om rasisme og sexisme i noen av dem. I mosaikken kan man også finne kjente ansikter som Donald Trump og Jeff Bezos.

5. ‘The Merge’ av Pak

Den dyreste NFT-en som ble solgt i 2021 var ‘The Merge’, laget av den digitale kunstneren Pak. Denne skiller seg imidlertid ut fra de andre på listen. For det første var det ikke én enkelt kjøper av NFT-en – den ble i stedet delt opp mellom totalt 28 983 kjøpere som valgte å kjøpe deler av NFT-en i løpet av en to-dagers periode i begynnelsen av desember 2021.

Slik fungerte det: Hver kjøper kunne kjøpe så mange «tokens» som de ønsket. Hver token hadde en startpris på litt over 5000 kroner, og prisen økte med 250 kroner hver sjette time. Jo flere tokens en person kjøpte, desto større andel av NFT-en fikk de til slutt. Den kjøperen som hadde størst andel ved slutten av salget, mottok i tillegg en egen NFT kalt ‘Alpha Mass’. Da salget var over, ble NFT-en fordelt i ulike andeler, hvor de som hadde flest tokens fikk størst andel. Den totale sluttsummen endte på hele $91,8 millioner – rundt 852 millioner norske kroner.

Dette gjør ‘The Merge’ til den dyreste NFT-en som ble solgt i 2021. Samtidig skiller den seg fra resten av listen, da den teknisk sett består av flere ulike deler. Det som gjør at den fortsatt regnes som ett enkelt kunstverk, er at delene kan settes sammen igjen til én helhet – noe som muliggjør en unik form for fleksibilitet innen NFT-kunst.

Oppsummering

Selv blant de fem dyreste NFT-ene som ble solgt, er det stor forskjell i pris fra den «billigste» til den dyreste. Muligheten til å oppnå betydelige gevinster finnes, dersom man har kunnskap og litt flaks på sin side når man investerer i NFT-er.

Som med alle investeringer, er det viktig å huske at NFT-er også innebærer risiko. Men hvem vet – kanskje den dyreste NFT-en som selges i år, allerede finnes der ute akkurat nå, tilgjengelig for en symbolsk sum og bare venter på å bli oppdaget?

Photo of author

Simen Thomasgard

Jeg har vært interessert i krypto siden 2010 (selv om jeg først takket nei da jeg ble tilbudt å kjøpe Bitcoin). Jeg har en mastergrad i økonomi, over ti års erfaring fra banksektoren og har investert i kryptovaluta siden 2017. Nå ønsker jeg å dele kunnskapen min og hjelpe andre med å forstå krypto – selv om jeg heller ikke kan alt.

kryptobull tekstlogo

Vi anbefaler Skilling når du skal kjøpe kryptovaluta.

Besøk Skilling

Investeringer i kryptovaluta innebærer høy risiko. Investeringen kan både øke og minke i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake det investerte kapitalet. Gjør alltid din egen analyse, og alt som publiseres på siden skal ikke anses som finansielle råd.

Noen lenker på vår side kan være affiliate-lenker. Det betyr at hvis du registrerer deg via våre lenker, kan vi motta en kompensasjon – uten noen ekstra kostnad for deg.

Sitemap | Om oss | Kontakt oss

kryptobull.se

© 2025 - Kryptobull.no